Herfstblad waxinelichthouder

herfst tafel met zelfgemaakte waxinelichthouder
Deze waxinelichthouder is een diy met meerdere stappen. Begin met mooie bladeren zoeken in het bos, snijd het blad uit klei en aan het einde ga je aan de slag met verf om er een echt herfstblad van te maken.

Leeftijd: Vanaf 4 jaar met hulp bij het rollen en uitsnijden van de klei

De herfst is begonnen en de donkere koude dagen komen er weer aan. Bij de herfst horen natuurlijk blaadjes die van de bomen vallen, kastanjes zoeken, gezellige kaarsjes aan en warme chocolade melk drinken onder een warm kleedje.

Maar ook gezellig binnen aan de tafel knutselen is een heerlijke bezigheid wanneer het wat kouder wordt. Nu de herfstvakantie is begonnen vonden we het een mooie reden om een leuke diy met jullie te delen in het teken van de herfst.

We maken in deze blog een waxinelichthouder in de vorm van een blad. Hoe herfstig wil je het hebben!

Voor het maken van de kaarsenstandaard gebruiken we klei die gewoon aan de lucht droogt en niet in een oven afgebakken hoeft te worden. Ga naar buiten om de mooiste bladeren te vinden en maak hiermee verschillende soorten kaarsenstandaards.

Maak er meteen een leuk uitje van door eerst naar het bos of park te gaan om mooie bladeren te zoeken. Wie weet vinden jullie ook nog mooie eikeltjes, kastanjes en dennenappels. Leuk om bij de kaarsenstandaard te leggen en wanneer de waxinelichthouder klaar is een mooie herfst tafel te creëren. Of maak er meteen iets leerzaams van door te raden van welke soorten bomen de bladeren afkomstig zijn.

Onderaan deze blog vind je ook nog 2 gratis printables. De een is een overzicht van een aantal herfstbladeren die je mee kan nemen tijdens de zoektocht naar mooie bladeren. De andere download is een kleurplaat met herfstbladeren. Kan jij jouw gevonden bladeren namaken?

Dit heb je nodig

  • Zelfdrogende klei (bijvoorbeeld deze)
  • Deegroller
  • Grote bladeren
  • Schaar of mesje
  • Een klein kommetje om het blad in te laten drogen
  • Zilverfolie of plasticfolie
  • Verf
  • Kwast
  • bakpapier

Zo maak je het

  1. Je begint natuurlijk met het zoeken van mooie bladeren.
  2. Bladeren die nog groen en vers zijn zijn wel wat steviger dan bladeren die al verkleurd zijn en laten een iets betere nerf print achter. Maar het kan beide. Mijn gevonden bladeren hadden iets te lang binnen gelegen waardoor ze uitgedroogd waren en de randen waren gaan krullen. Bij de 2e poging heb ik het blad op tafel gelegd met iets zwaars erop, dat was perfect want het blad bleef mooi plat. gebruik de bladeren dus meteen of zorg dat je er iets oplegd odat het blad mooi plat blijft.
  3. Wanneer je de bladeren die je wilt gebruiken hebt gevonden neem je een stuk zelfdrogende klei en kneed je de klei goed door tot het zacht is.
  4. Leg op een velletje bakpapier om te voorkomen dat de klei aan de tafel plakt en rol de klei daarna met een deegroller plat
  5. Leg het blad op de plak klei en druk met je vingers voorzichtig in de klei. Rol daarna nog een keer met je deegroller over het blad zodat de nerven goed zichtbaar in de klei worden gedrukt.
  6. Pak het blad bij de steel vast en verwijder het blad heel voorzichtig van de klei.
  7. Snijd of knip nu langs de rand om de vorm van het blad uit de klei te halen.
  8. Bedek een kommetje met een stukje folie en leg daar het blad op. Zorg dat de randen van de klei omhoog vouwen zodat er een kommetje ontstaat. Je kunt eventueel met een waxinelichtje een afdruk in het midden maken zodat je precies weet waar het waxinelichtje moet komen te staan.
  9. Laat het klei blad 1 a 2 dagen aan de lucht drogen tot hij hard is geworden.
  10. Wanneer het schaaltje is uitgehard kan je aan de slag met verf. Wij kozen hiervoor echte herfst tinten zoals rood, oranje en geel. Schilder het blad tot een echt herfstblad.
  11. Als ook de verf is gedroogd kun je je waxinelichtje erop zetten. Zet je zelfgemaakte waxinelichthouder tussen herfstbladeren kastanjes, eikeltjes en dennenappels en je hebt een super gezellige herfsttafel.

Tip: Wil je geen 24 uur wachten en het droogproces versnellen? Leg de klei dan is een schaaltje met een stukje bakpapier en zet 2 a 3 uur in de oven op een lage temperatuur (ongeveer 50 graden)

*De links in deze blog zijn affiliate links

Heb je dit gemaakt? We vinden het natuurlijk leuk als je het resultaat met ons deelt! #Knutselkookclub of tag ons op social media!

Meer om te lezen!

Koningsdag koekjes
Koningsdag

Oranje koningsdag kroon koekjes

Koningsdag, de dag waarin straten oranje kleuren. En wat is er nu feestelijker dan een heerlijke, koninklijke traktatie in de vorm van een kroon koekje met een oranje jam diamant in het midden?

kinderen eten groente
Voeding & gezondheid

10 tips om kinderen meer groenten te laten eten

Het is mogelijk om kinderen meer groenten te laten eten door creatief te zijn en ze te betrekken bij het proces. In deze blog zetten we 10 tips om kinderen meer groenten te laten eten op een rijtje.

Stuur ons een WhatsApp!

Naar welke vestiging in Amsterdam wil je gaan?

Pixeltafel

Wat gaan we doen?

We gaan met pixels en heel veel voorbeelden aan de slag om een sleutelhanger met kleine pixels en/of een magneet met XLpixels te maken.

Hoelang zijn de kinderen bezig?

+/- 30 tot 60 minuten.

Hoeveel kinderen tegelijk per begeleider?

+/- 12 kinderen.

Voor/vanaf welke leeftijd is deze activiteit?

Vanaf 4 jaar.

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

Naar welke vakantiedag in Amsterdam wil je gaan?

Naar welke vestiging in Amsterdam wil je gaan?

Deze website gebruikt cookies voor de beste weergave.