Het is weer bijna koningsdag en wat eten we in Nederland altijd massaal? Oranje tompoucen! De winkels en bakkers liggen vol met deze heerlijke gebakjes. Maar hoe leuk is het om zelf aan de slag te gaan met zo’n lekkere oranje tompouce.

Leeftijd: Je kunt dit recept zelf maken en lezen vanaf 8 jaar

Het is weer bijna koningsdag en wat eten we in Nederland altijd massaal? Oranje tompoucen! De winkels en bakkers liggen vol met deze heerlijke gebakjes. Maar hoe leuk is het om zelf aan de slag te gaan met zo’n lekkere oranje tompouce. Natuurlijk kun je dit recept ook gewoon maken op een andere feestelijke dag of maak de tompouce in het roze of een ander gezellig kleurtje.

In een tompouce zit zwitserse room. Dat is banketbakkersroom gemengd met slagroom. In dit recept maken we de banketbakkersroom voor de vulling natuurlijk helemaal zelf. Heb je wat minder tijd dan kun je ook kiezen voor een mix voor banketbakkersroom. Deze kun je vaak gewoon vinden in de supermarkt en bij winkels voor taart decoratie.

Dit heb je nodig voor 4 tompoucen

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 75 gram kristalsuiker
  • 250 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 1 zakje vanille suiker
  • 150 ml room
  • 1 zakje slagroomversteviger (klop-fix)

Oranje glazuur:

  • 75 gram Poedersuiker
  • 2 el water en een paar druppels oranje voedingskleurstof
  • (of 2 el wortelsap)

Benodigdheden:

  • Bakplaat met bakpapier
  • Vork
  • Steelpan
  • Garde
  • Maatbeker
  • Spatel
  • Mengkom
  • Mixer met gardes
  • Ovenschaal
  • Plastic folie
  • Keukenweegschaal
  • Spuitzak met spuitmondje

Allergenen: gluten, tarwe, melk, lactose, eieren

Zo maak je het

  1. Doe de melk in een steelpannetje en voeg daar de vanillesuiker en de helft van de kristalsuiker aan toe. Verwarm de melk tot het kookt.
  2. Roer in een ander kommetje de eidooiers en de andere helft van de suiker los en voeg 1 eetlepel bloem toe. Roer nog even goed door.
  3. Nu gaan we, zoals ze dat noemen ‘familie maken’ schenk een klein scheutje warme melk bij het eidooier mengsel en roer goed door elkaar.
  4. Giet nu het eidooier mengsel bij de warme melk in de pan. Nu moet je snel en goed roeren want we willen niet dat het ei gaat stollen en dat we roerei in onze banketbakkersroom krijgen.
  5. Breng de banketbakkersroom aan de kook en blijf de hele tijd goed roeren. Laat nog ongeveer 3 minuten doorgaren zodat het net zo dik wordt als vla.
  6. Giet de banketbakkersroom in een platte ovenschaal (hierdoor koelt het sneller af) en dek af met plastic folie. Zorg ervoor dat je het plastic folie voorzichtig tegen de banketbakkersroom aanplakt. Zo komt er geen velletje op de room.
  7. Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  9. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden zodat je 2 strookjes hebt. 1 voor de onderkant van de tompouce en 1 voor de bovenkant.
  10. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier.
  11. Prik met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg. (Bladerdeeg bestaat uit allemaal laagjes boter en bloem en daartussen ontstaat lucht wanneer het wordt verwarmd. Hierdoor gaat het ‘bladeren’ en rijst het bladerdeeg. Bij de tompoucen willen we juist dat het bladerdeeg een beetje plat blijft. Door er gaatjes in te prikken kan de lucht eruit en blijft het bladerdeeg dus lager.)
  12. Bak het bladerdeeg ongeveer 10 tot 12 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. En laat ze daarna afkoelen.
  13. Wanneer de banketbakkersroom goed is afgekoeld kun je de slagroom gaan kloppen. Doe de slagroom in een kom samen met het zakje slagroom versteviger en klop met een mixer tot je mooie stevige slagroom hebt. (Let op dat je niet te lang klopt want dan krijg je boter. Wanneer je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat de slagroom eruit valt dan is het goed.)
  14. Klop de afgekoelde banketbakkersroom goed los met een vork of spatel, en spatel voorzichtig de slagroom erdoor.
  15. Doe de zwitserse room in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes of lijnen op 4 van de bladerdeeg plakjes.
  16. Maak glazuur door de poedersuiker te mengen met 2 el water en een paar druppels oranje kleurstof. Of als je geen kleurstof wilt gebruiken kun je het water en de kleurstof vervangen door 2 el wortelsap.
  17. Smeer op de 4 andere bladerdeeg plakjes wat van de oranje glazuur en leg deze op de bladerdeeg plakjes met zwitserse room.
  18. Smullen maar!

Tip:  Heb je wat minder tijd dan kun je ook kiezen voor een mix voor banketbakkersroom. Deze kun je vaak gewoon vinden in de supermarkt en bij winkels voor taart decoratie.

Bekijk de video hieronder om alle stappen van dit recept te bekijken

Heb je dit gemaakt? We vinden het natuurlijk leuk als je het resultaat met ons deelt! #Knutselkookclub of tag ons op social media!

Meer om te lezen!

pompon paaseieren
Knutselen

Pompon paaseieren

Versier je paastakken met deze leuke pompon paaseieren of gebruik ze op de paastafel mee te decoreren!

Stuur ons een WhatsApp!

Naar welke vestiging in Amsterdam wil je gaan?

Pixeltafel

Wat gaan we doen?

We gaan met pixels en heel veel voorbeelden aan de slag om een sleutelhanger met kleine pixels en/of een magneet met XLpixels te maken.

Hoelang zijn de kinderen bezig?

+/- 30 tot 60 minuten.

Hoeveel kinderen tegelijk per begeleider?

+/- 12 kinderen.

Voor/vanaf welke leeftijd is deze activiteit?

Vanaf 4 jaar.

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

Naar welke vakantiedag in Amsterdam wil je gaan?

Naar welke vestiging in Amsterdam wil je gaan?

Deze website gebruikt cookies voor de beste weergave.