Sinterklaas koektaart

Sinterklaas koektaart
Deze koektaart in de vorm van een letter zal een grote hit zijn tijdens pakjesavond. Maar ook voor een verjaardag of andere gelegenheid is deze letter koektaart super leuk!

Leeftijd: Vanaf 8 jaar of jonger met hulp van een volwassene

koekcijfer-taart-decoratie

De sint is weer in het land en we zijn weer allemaal in de sinterklaas sferen. Alle kinderen leven natuurlijk enorm toe naar pakjesavond. Hoe leuk is het om dan ook nog een bijzondere sinterklaas taart op tafel te hebben staan. Dat maakt het feestje helemaal compleet.

Deze koektaart hebben we natuurlijk gemaakt in de letter S van Sinterklaas. Maar natuurlijk kan je ook kiezen voor de P van Piet of een andere letter of cijfer. Voor het uitnijden van de letter uit het koekdeeg gebruiken we een letter template zodat beide lagen hetzelfde zijn. Om het jullie wat makkelijk te maken hebben we onderaan deze blog een gratis printable gezet met alle letters van het alfabet en de cijfers 0 tot en met 9. Al deze letters en cijfers zijn op A4 formaat.

Deze koekletter bestaat uit 2 lagen knapperig vanille koek. Met daartussen toefjes vanille meringue creme en om het geheel wat frisser te maken een dun laagje jam. Ook bovenop zitten kleine toefjes vanille creme en natuurlijk is de taart gedecoreerd met allemaal verschillende sinterklaas decoraties.

Allergenen: Gluten/tarwe, melk/lactose, ei

Dit heb je nodig voor 1 koektaart op A4 formaat

Voor het koekdeeg:

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram vanille suiker
  • 400 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei (M)

Voor de vulling en decoratie:

  • 100 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 200 gram suiker
  • 3000 gram ongezouten roomboter in stukjes
  • 1 tl vanille extract
  • Jam (smaak naar keuze)
  • Verschillende soorten sinterklaas decoratie zoals pepernoten, chocolade munten en schuimpjes
  • optioneel: gesmolten chocolade (om de koek in te smeren zodat de koek minder snel zacht wordt)

Benodigdheden:

  • Uitgeprinte en uitgeknipte letter of cijfer op a4 formaat (zie gratis download onderaan deze blog)
  • Bakpapier
  • Mesje
  • Spuitzak met spuitmondje
  • Snijplank
  • Deegroller
  • Mixer met deeghaken voor het koekjesdeeg
  • Mixer met garde voor de botercreme
  • Pan
  • Metalen kom (die op de pan past zonder dat hij erin valt)

Zo maak je het

Maak eerst het koekdeeg:
1. Begin met het romig mixen van de roomboter en de twee soorten suiker.
2. Voeg het ei toe en mix tot het het helemaal is opgenomen in het boter en suiker mengsel
3. Voeg nu beetje voor beetje de bloem toe en blijf mixen. Wanneer het een stevig deeg is kan je het nog heel kort met de hand verder kneden.
4. Verpak het deeg in plastic folie en leg in de koelkast.
Nu is het tijd voor het maken van de meringue botercreme.
5. Deze botercreme maak je door eiwit en suiker au bain marie te verwarmen en daarna op te kloppen. Wij gebruiken hier gepasteuriseerd eiwit voor. Maak een metalen kom goed schoon en vetvrij en doe hier het eiwit en de suiker in. Je kan de kom goed vetvrij maken door af te wassen met heet water en afwasmiddel (ontvetter) of smeer met een stukje keukenpapier een beetje citroensap door de kom.
6. Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie. Dit betekent dat je een pan met een laagje water op het fornuis zet en boven op deze pan zet je een metalen kom. De kom mag het water niet raken. Het gaat erom dat de kom warm wordt aan de onderkant van de warmte die van het water afkomt.
7. Roer het mengsel gedurende minimaal 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels suiker meer voelen. Let erop dat je het vuur niet te hoog zet. Wanneer het eiwit te warm wordt gaat het stollen en je wilt geen gebakken ei in je botercreme.
8. Zodra de suiker opgelost is haal je de kom van de pan. Let op: de kom is warm en er kan stoom en condens uit de pan komen. Zet de kom op het aanrecht en dit mengsel voor ongeveer 10 minuten. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op z’n kop kunnen houden zonder dat de meringue eruit valt.
9. Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter erbij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg nu de vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.
We gaan weer verder met het deeg.
10. Haal het deeg uit de koelkast en leg op een bakpapiertje. Rol het deeg uit tot een plak met en dikte van ongeveer een halve centimeter. Pak je uitgeknipte letter erbij, leg op het deeg en snijd met een scherp mesje de letter uit het deeg. Haal het deeg langs de randen weg en gebruik dit voor de 2e letter.
11. Schuif de letter met bakpapier en al op een snijplank en leg in de vriezer. Herhaal dit nog een keer voor de tweede koeklaag en leg ook deze in de vriezer voor ongeveer 20 minuten. Heb je niet genoeg ruimte in de vriezer dan kan je de koekletters ook in de koelkast leggen tot ze stevig zijn geworden. De letter blijft mooier in vorm als deze goed koud is voor hij de oven in gaat.
12. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de koeletters uit de vriezer of koelkast en schuif met het bakpapier op de bakplaat. Bak de letters ongeveer 15 minuten of tot ze een mooi goudbruin randje hebben.
13. Haal de letters uit de oven en laat eerst helemaal afkoelen. De koek is nog wat zacht wanneer het warm is dus anders breken de letters.
En het decoreren kan beginnen:
14. Leg ondertussen alles klaar voor het decoreren. Verzamel versiering zoals pepernoten, kruidnoten, chocolade munten, schuimpjes of maak leuke decoraties van fondant. Doe de botercreme in een spuitzak met spuitmondje.
15. Leg 1 koekletter op een groot bord of plank. Je kan eventueel eerst de koek insmeren met gesmolten chocolade. Wij gebruikten witte chocolade. Dit zorgt ervoor dat de koek minder snel zacht wordt. Ga je de taart snel eten dan is dit niet nodig. Begin met het maken van kleine toefjes botercreme langs de randen. Daarna kun je in het midden tussen de toefjes voorzichtig wat jam scheppen.
16. Leg nu de 2e letter er voorzichtig bovenop. Druk niet te hard want dan plet je de toefjes.
17. begin weer met het spuiten van kleine toefjes langs de randen van de bovenste letter en vul daarna de rest van de letter ook met toefjes.
18. En nu het aller leukste, ga helemaal los met alle mooie en lekkere versiering!

Tip 1: Ook voor een verjaardag of ander feestje is deze koekletter hartstikke leuk. Bijvoorbeeld met het getal van je leeftijd of de eerste letter van je naam.

Tip 2: Wil je liever een grotere of juist allemaal kleine koektaartjes maken. Print dan de letters op A3 of print juist kleine letters of cijfers voor 1 persoons taartjes.

Tip 3: Het eiwit wat je overhoud kun je goed invriezen in kleine bakjes of ijsblok zakjes.

Tip 4: Er blijft ook wat koekdeeg over. Vries dit in voor een volgende keer, of maak er nog wat kleine koekjes van. Je kunt de koekjes ook onafgebakken invriezen en afbakken als je visite krijgt. Zo heb je altijd verse koekjes en een lekker ruikend huis.

*De links in deze blog zijn affiliate links

Heb je dit gemaakt? We vinden het natuurlijk leuk als je het resultaat met ons deelt! #Knutselkookclub of tag ons op social media!

Meer om te lezen!

kinderen eten groente
Voeding & gezondheid

10 tips om kinderen meer groenten te laten eten

Het is mogelijk om kinderen meer groenten te laten eten door creatief te zijn en ze te betrekken bij het proces. In deze blog zetten we 10 tips om kinderen meer groenten te laten eten op een rijtje.

pompon paaseieren
Knutselen

Pompon paaseieren

Versier je paastakken met deze leuke pompon paaseieren of gebruik ze op de paastafel mee te decoreren!

Stuur ons een WhatsApp!

Naar welke vestiging in Amsterdam wil je gaan?

Pixeltafel

Wat gaan we doen?

We gaan met pixels en heel veel voorbeelden aan de slag om een sleutelhanger met kleine pixels en/of een magneet met XLpixels te maken.

Hoelang zijn de kinderen bezig?

+/- 30 tot 60 minuten.

Hoeveel kinderen tegelijk per begeleider?

+/- 12 kinderen.

Voor/vanaf welke leeftijd is deze activiteit?

Vanaf 4 jaar.

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

Naar welke vakantiedag in Amsterdam wil je gaan?

Naar welke vestiging in Amsterdam wil je gaan?

Deze website gebruikt cookies voor de beste weergave.