Leeftijd: zelfstandig vanaf 8/9 jaar maar er valt voor elke leeftijd natuurlijk iets te helpen
Het is vandaag ‘Lasagne dag’. En aangezien wij het aller aller lekkerste recept voor lasagne bolognese hebben vonden we deze dag een uitgelezen kans om ons ultieme lasagne recept met jullie te delen. Het is niet het meest simpele en snelle lasagne recept, maar wel lasagne om je vingers bij af te likken en helemaal de moeite waard om wat meer liefde in te steken. Tijdens cateringen die we voorheen deden was deze lasagne altijd het meest gekozen gerecht en mensen kwamen er keer op keer weer voor terug. Er gaan een hoop groenten in die je niet proeft omdat de groente wordt fijngemalen in de keukenmachine en als het ware verstopt zit in de saus. Ideaal ook voor kinderen dus!
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 250 gram lasagne bladeren (verse lasagne bladeren zijn het lekkerst)
- 200 gram parmezaanse kaas (of geraspte kaas)
- 4 tomaten
Bolognese saus:
- 500 gram rundergehakt
- 150 gram wortel
- 150 gram bleekselderij
- 150 gram rode ui
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- Verse basilicum, oregano, majoraan, peterselie en snufje paprikapoeder (fijn gemalen met een hakmachine)
- 2 el melk
- 500 mililiter runderbouillon
- 4 eetlepels olijfolie
- 40 gram boter
- olijfolie
- peper en zout
bechamelsaus
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- een halve liter melk
- 2 eetlepels verse pesto
Allergenen: Gluten, tarwe, ei, melk, selderij
Zo maak je het:
- Hak wortel, bleekselderij en ui fijn in de keukenmachine (niet te lang draaien, want puree is niet nodig)
- Verhit olijfolie in een ruime pan met dikke bodem tot de olie goed heet is. doe het groentemengsel in de pan, bak dit op hoog vuur lichtbruin terwijl je voortdurend roert.
- Schep het mengsel uit de pan in een zeef om overtollig vocht en vet te laten uitlekken.
- Veeg de pan schoon met wat keukenpapier, doe dan de boter in de pan.
- Doe het gehakt in de pan als de boter bruin begint te kleuren. Rul het gehakt.
- Zodra het vlees zijn rauwe kleur heeft verloren gaat de melk in de pan. Blijf op matig vuur verhitten tot de melk geheel is opgenomen en verdampt.
- Doe nu de groenten terug in de pan, de gehakte kruiden en het laurierblad, giet de bouillon erbij.
- Bak in een andere pan de tomatenpuree met een beetje olijfolie tot de zure geur weg is en voeg deze toe aan het gehakt.
- Breng aan de kook, zet de deksel schuin op de pan en laat nu deze saus op het allerlaagste pitje (eventueel met vlamverdeler) minstens twee uur heel zachtjes sudderen.
- Vervolgens de saus laten indikken
Bechamelsaus
- Smelt de boter (hij mag niet bruin worden.)
- Voeg dan in 1 keer de bloem toe en roer deze goed door met een houten lepel tot je een papje krijgt, bak dit even door tot de bloem gaar is
- Voeg dan de melk langzaam toe en roer goed met een garde (zorg telkens dat de melk is opgenomen)
- Kook tenslotte de saus nog iets van 5 minuten terwijl je alles door elkaar roert met een garde. Doe dit totdat je een mooie gladde saus hebt, breng deze met wat peper, zout en de pesto op smaak. Het lekkerste is natuurlijk om hier zelfgemaakte pesto voor de te gebruiken maar pesto uit een potje kan ook.
Lasagne laagjes opbouwen
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Pak nu de ovenschaal en vet deze met wat olijfolie in.
- Begin met 1 laag lasagnevellen op de bodem, besmeer met bechamelsaus, daarop Parmezaan raspen. Daarop de bolognesesaus. Op deze manier ga je laagje voor laagje door tot de ovenschaal voor driekwart is gevuld.
- Eindig met een laag bechamelsaus. Leg op de bechamelsaus nog een laagje gesneden plakken tomaat.
- Tot slot Parmezaan erover raspen.
- Zet de lasagne 40 minuten in de oven ( laat 5 minuten staan voor je hem aansnijdt)
Tip: Deze lasagne kun je makkelijk vooraf maken en bewaren in de koelkast tot je hem in de oven zet.